Handige feiten over vitamine A

Dagelijks hebben we een aantal vitaminen nodig. Vitamine A is er hier één van. Vandaag ga ik een aantal feiten over deze vitamine toelichten, zodat jij weet wat je hier nou eigenlijk allemaal aan hebt.

Het kan bijdragen aan gezond tandvlees, een goede ontwikkeling van het lichaam, een gezonde bos haar en een goede weerstand. Tevens is het vet oplosbaar. Dit houdt in dat het voorkomt in voedingsvetten. Vitaminen die in vet oplosbaar zijn staan erom bekend dat ons lichaam ze niet in grote hoeveelheden kan opslaan, maar vitamine A is een uitzondering. Dit wordt namelijk opgeslagen in grote aantallen in je lever. Toch moet je wel opletten met het innemen van vitamine A. Als je te veel inneemt, kan het schadelijk zijn voor je lever en in het geval van een zwangere vrouw kan het schadelijk zijn voor het ongeboren kind. De richtlijn voor een zwangere vrouw is niet meer dan 3000 microgram vitamine A. Vermijd als zwangere vrouw een levermaaltijd, hierin zit erg veel vitamine A en daar kun je dus een teveel van binnenkrijgen. Het kan zelfs leiden tot een overdosis. Vandaar dat het wordt afgeraden om meer dan één keer per week een levermaaltijd te eten.

De vitamine zit ook in ei, zuivel, vis en vlees. Tevens wordt het toegevoegd aan smeer- en bakboter. Als je nou écht te weinig vitamine A binnenkrijgt, weet het lichaam hier gelukkig een oplossing voor. Het lichaam zet bepaalde stoffen om in vitamine A als hier een tekort van is. Deze stoffen heten provitamines. Deze stof komt het meeste voor in paprika, wortel, bladgroenten en kool.

Vitamine A kom je tegen in veel producten, maar om een groot tekort te kunnen bedekken zijn voedingssupplementen een goede toevoeging. Now Foods en Doctors best zijn bedrijven die dit produceren. Ze hebben een enorm assortiment en voor iedereen het bijpassende supplement.