Rijschool Den Haag: hoe werkt het?

Wanneer iemand 16,5 jaar of oud is komt deze persoon, sinds kort, in aanmerking voor het behalen van zijn of haar rijbewijs. Zelfstandig de weg op gaan is er dan nog niet bij – het gaat om het volgen van rijlessen waarbij men onder begeleiding oefent om in de toekomst wél individueel zelf te gaan rijden. Ook in Den Haag zijn veel rijschool Den Haag te vinden, waarbij er onderlinge verschillen bestaan tussen de kwaliteiten van de instructeurs. De ene rijschool staat bekend om een hoog slagingspercentage, waar de ander zich weer specialiseert in een persoonsgebonden rij-opleiding.

Rijschool Den Haag: de basis
Rijlessen worden in Nederland altijd gevolgd bij een hiervoor gediplomeerde rijschool. De lessen zijn toegankelijk voor iedereen die ouder is dan 16,5 jaar. Ze vinden plaats in een auto die is voorzien van een blauw bord met daarop een grote, witte L. Op die manier zien andere weggebruikers dat het hier duidelijk om een lesauto gaat. Daarnaast is de auto uitgerust met een extra bediening, voorzien van een koppeling en een rem waarmee de instructeur in nood kan ingrijpen.

Rijschool Den Haag: de instructeur
De instructeur zelf moet vanzelfsprekend ook voldoen aan een aantal kwaliteitseisen voor hij of zij les mag geven aan leerlingen. Daarvoor moet deze voldoen aan een geschiktheidstest die wordt afgelegd bij het IBKI. De basisopleiding duurt ongeveer acht tot twaalf maanden, waarbij de rij-instructeur in spé wordt onderworpen aan meerdere cursussen. Na het behalen van een certificaat is de opleiding nog niet helemaal afgerond: iedere vijf jaar wordt de instructeur onderworpen aan verschillende tests en bijscholing. Het kan daarbij zo zijn dat de instructeur diens bevoegdheid om les te geven verliest, bijvoorbeeld wanneer hij zakt voor zo'n test en ook in de herkansing faalt.

Rijschool Den Haag: theorie
De theorie vormt een niet te onderschatten onderdeel van het rijbewijs. Dit brevet mogen Nederlanders vanaf hun zestiende levensjaar proberen te verkrijgen. Een examen wordt afgelegd bij een van de CBR-filialen die verspreidt over Nederland te vinden zijn, bijvoorbeeld vlakbij een rijschool Den Haag.